0

Kazuro Ishiguro japán író kapta 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat

Kazuro Ishiguro japán író kapta 2017-ben az irodalmi Nobel-díjat

Idén, 2017-ben Kazuro Ishiguro nyerte az irodalmi Nobel Díjat. Pontosabban kapta. Mert nyerni annak idején Gorcsev Iván nyerte el a „Tizennégy karátos autó-”ban a fizikai Nobel-díjat Bertinus professzortól a makao nevű szerencsejátékkal a Rangoon fedélzetén.

 

Azt, hogy ki, miért kap irodalmi Nobel-díjat nehéz megjósolni. Annak idején a Kafka-díjjal kitüntetetteket kezdték el emlegetni a legnagyobb esélyesekként. De szóba hozták már a Booker díjasokat is, mint leendő Nobel-díjasokat. (Ishiguro is megkapta 1989-ben a Napok romjai (The Remains of the Day c. regényéért, ahogy többek között korábban Alice Munro kanadai írónő is.)

Ishiguro díjazásával idén a Svéd Királyi Akadémia az irodalmi Nobel-díj odaítélésével visszatérni látszik a hagyományosabban vett irodalmi stílus elismerése felé. Tavaly ugyanis Bob Dylan amerikai zenész, előtte pedig az orosz rendszert élesen bíráló Szvetlana Alekszejevics „csak újságíró” kapta a kitüntetést és a vele járó pénzdíjat.

Az 1954-ben Japánban született, de már az 1960-as évek óta nagy-Britanniában élő Ishiguro az indoklás szerint azért, kapta a Nobel-díjat, mert nagy érzelmi erejű regényeiben feltárja a világgal való illuzórikus kapcsolatunk mélységeit. Sara Danius, az akadémia titkára Jane Austen és Franz Kafka keverékeként jellemezte Ishiguro stílusát (Index).

Kazuro Ishiguro, aki írt már sci-fit, krimit, dalszövegeket is, több regényét is megfilmesítették, köztük a nagy sikert aratott „Napok romjait” is.

Idén az Akadémia 1 millió svéd koronával emelte a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat, így Ishiguro 9 millió koronával (közel 300 millió forinttal) gazdagodott.

 

http://index.hu/kultur/2016/10/06/akkor_most_tenyleg_nadas_peter_kapja_a_nobel-dijat/

 

részlet Ishiguro a Napok romjai című műve alapján készült filmből Emma Thompson és Sir Anthony Hopkins főszereplésével

Hírlevél feliratkozás

Elolvastam és elfogadom az

1173 Budapest Pesti út 237

(061) 254-0-254

librotrade@librotrade.hu

H-CS: 7-15 | P: 7-13

Cookie beállítások
A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz